Агарік бразильський - сонячний гриб

Японська назва – Himematsutake

Китайське ім'я - Ji Song Rong

Португальська назва – Cogumelo do Sol

Ботанічна назва - Agaricus blazei murill / Agaricus subrufescens / Agaricus brasiliensis

Агарік бразильскький лікарський та їстівний гриб родини печеричних родом з невеликого села П’єдаде, у високогірних районах атлантичного лісу, поблизу Тауапе, у провінції Сан-Паулу, Бразилія. Як виявилось у 1945 році американський біолог Віл'ям Альфонсо Мюрілл (William Alphonso Murrill) зафіксував його десь на галявині у Флориді (США) перебуваючи у гостях у свого друга та назвав своїм іменем – Agaricus blazei Murill, та з того часу про нього мало хто знав 

Друге відкриття сталося у 1960-х роках. Фермер і дослідник Такатоші Фурумото, який проживав того часу у П’єдаде одного з регінонів провінції Сан Пауло знайшов його та відправив на аналіз у Японію. У 1967 році бельгійський ботанік Хайнеманн ідентифікував його як Agaricus blazei Murill(АБМ) потім йому дали таку назву Agaricus brasiliensis що в перекладі Агарік бразильський. Пізніше в Японії йому дали загальну назву Хімемацутаке (Himematsutake). 

Однак нещодавній генетичний аналіз показав, що "бразильский" вид той самий гриб, який вперше ідентифікував Чарльз Хортон Пек у 1893 році та назвав Agaricus subrufescens. Тому у науковому світі ходять три назви для одного виду. Останнім часом перевагу віддають до назви Agaricus subrufescens, оскільки право на назву зберігається за першим хто визначив вид.

На сьогоднішній день вже знайдено більшість хімічних складових Агаріка бразильського. Основні хімічні сполуки знайдені в його складі: полісахариди, білки, лектини, амінокислоти, вітаміни та стерини. 

Головні властивості Агаріка Бразильского та його компонентів:

  • протипухлинні
  • імуномодулюючі
  • гепатопротекторні
  • антидіабетичні
  • протизапальні
  • антигістамінні

 

Агарік бразильський при онкології

Щороку в Японії виробляється від 100 до 300 тон висушених плодових тіл Агаріка бразильського та близько 500 тисяч людей приймають 3–5 г тричі на день полісахаридного екстракту Агаріка бразильського як допоміжний засіб при хіміотерапії або для профілактики раку.

Екстракти полісахаридів A. subrufescens виявляють сильну активність in vitro та in vivo проти ряду ліній ракових клітин, включаючи рак легенів і яєчників, а дослідження in vivo показують позитивні результати для раку Ерліха, саркоми 180, раку яєчників людини та раку легенів миші, а також синергитичні переваги з хіміотерапією та променевою терапією.

У моделі кахексії щурів екстракти Агаріка бразильского, а також порошок з плодового тіла значно зменшили розмір пухлини та сприяли збільшенню маси тіла зі зниженням рівня АСТ і підвищенням глікемії. Дослідження in vivo з використанням мишей з важким імунодефіцитом виявило що полісахариди Агаріка бразильского безпосередньо пригнічували ріст клітин раку передміхурової залози шляхом апоптозу та пригнічувати ріст пухлини передміхурової залози через антипроліферативні та антиангіогенні механізми з найбільшою активністю, виявленою у рідкій фракції (сполуки, екстраговані з рідкого середовища росту, в якому містився міцелій).

Дослідження 2008 року повідомило про значне підвищення активності NK-клітин у людей-добровольців, які отримували полісахаридний екстракт Агаріка бразилського у дозі 3 г/день порівняно з плацебо. Також повідомляється про підвищення активності NK-клітин і зменшення побічних ефектів, пов’язаних з хіміотерапією (втрата апетиту, алопеція, емоційна стабільність і загальна слабкість) з екстракту полісахаридів Агаріка бразильського у ста пацієнтів з раком шийки матки, яєчників і ендометрію, які отримували або карбоплатин плюс VP16 (етопозид), або карбоплатин плюс таксол.

У двох невеликих китайських клінічних дослідженнях було повідомлено, що доза 20г плодового тіла Агаріка бразильського, яку приймають двічі на день у вигляді чаю, покращує параметри кровотворення та результати лікування у пацієнтів, які отримували хіміотерапію гострого нелімфоцитарного лейкозу в одному дослідженні, а також покращує статус імунної системи, показники кровотворення та показники якості життя при пухлинах шлунково-кишкового тракту на пізній стадії.

Агарік бразильський як гепатопротектор

Вчені з Китаю провели 1-річне відкрите пілотне дослідження, щоб дослідити, чи екстракт Агаріка бразильського покращує функцію печінки у пацієнтів з гепатитом В. Вони давали чотирьом пацієнтам екстракт Агаріка бразильського по 1500 мг щодня протягом 12 місяців і вимірювали рівень аспартатамінотрансферази (АСТ) і аланінамінотрансферази (АЛТ). Наприкінці дослідження середній рівень АСТ і АЛТ знизився з 246,0 (± стандартне відхилення (SD) 138,9) до 61,3 (± SD 32,6) МО/л і 151,0 (± SD 86,9) до 46,1 (± SD 86,9) до 46,1 (±SD) МО/л відповідно

Агарік бразильський при цукровому діабеті 

на сьогодні опубліковано мало клінічних даних, хоча дослідження 2008 року повідомляло про зниження рівня холестерину та глюкози разом із підвищенням активності природних клітин-кілерів при дозі 3 г/день екстракту полісахаридів.

Агарік бразильський при алегрії

як потужні імуномодулятори, полісахариди грибів можуть знижувати рівень Th2-опосередкованих алергічних реакцій, і Агарік бразильський не є винятком з Andosan, запатентованою комбінацією полісахаридних екстрактів з A. subrufescens (82%), H. erinaceus (15%) і G. frondosa (3%), спричиняючи зсув до профілю цитокінів Th1 із подальшим зниженням ризику алергії та інгібуванням in vitro вивільнення гістаміну з тучних клітин.

Агарік бразильський та ревматоїдний артрит

В спеціалізовано науковому журналі про лікарськи гриби International Journal of Medicinal Mushrooms, було опубліковане дослідження проведеного на щурах. Мета цього дослідження полягала в оцінці можливих ефектів введення водного екстракту Agaricus brasiliensis на окислювальний стан печінки, мозку та плазми у щурів з індукованим ад’ювантом артритом, модель ревматоїдного артриту людини. Антиоксидантний захист, який знижується при артриті, був покращений лікуванням екстрактом Агаріка бразильського, що виявилося в збереженні знижених рівнів глутатіону та протеїну тіолу та в тенденції до нормалізації активності деяких антиоксидантних ферментів. Підвищена активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази також була майже нормалізована лікуванням. Крім того, були вказівки на те, що Агарік бразильськй може пригнічувати ініціацію структурних подій, які можуть призвести до некрозу гепатоцитів. На закінчення, водні екстракти Агаріка бразильського можна, в принципі, візуалізувати як потенційні допоміжні засоби при лікуванні пацієнтів з ревматоїдним артритом через їхню здатність зменшувати окислювальний стрес. Цей ефект виявлявся в багатьох органах, про що можна судити з результатів, отриманих у печінці, мозку та плазмі (50). 

Агарік бразильський при депресії

Нещодавно проводилось дослідження на мишах, метою якого було дослідити, чи водний екстракт Агаріка бразильського має антидепресивну дію. У мишей була встановлена ​​депресія в результаті хронічного непередбачуваного легкого стресу (CUMS). Результати показали, що введення AWE може значно скоротити час нерухомості мишей у TST. Зокрема, рівні 5-HT і NE значно підвищилися (P <0,05) після введення AWE. У той же час експерименти з антиоксидантами in vitro також показали, що AWE демонструє кращу антиоксидантну активність. У сукупності ці результати свідчать про те, що AWE має хорошу антидепресивну дію, і ці ефекти можуть бути опосередковані підвищенням вмісту нейромедіаторів моноамінів у мозку або антиоксидантною здатністю зменшувати депресію (51).

 

Безпека

Незважаючи на те, що A. subrufescens (як і звичайний гриб A. bisporus) містить агаритин, мікотоксин, що походить від гідразину, і канцероген групи 3, він швидко окислюється під час дії повітря та під час приготування взаємодії з гарячою водою. Багато досліджень підтверджують безпеку Агаріка бразильського як добавку або функціональне харчування (42-46).

Одне дослідження на тваринах показало, що Агарік бразильський посилює місцеве та системне запалення з можливим впливом на розвиток атеросклерозу, хоча рандомізоване клінічне дослідження за участю літніх жінок не виявило змін у рівнях цитокінів (46,47). Інша доповідь припускає можливий зв’язок між споживанням екстракту A. subrufescens і трьома випадками дисфункції печінки у хворих на рак, хоча автори стверджують, що кілька інших причинних факторів не можна повністю виключити (48). Також повідомлялося про випадок хейліту, викликаний екстрактом Агаріка бразильського (49).

Застереження

Ця стаття не є рекомендацією з лікування, встановлення діагнозу або медичної консультації. Вміст носить суто інформативний характер. Зверніться за роз'ясненнями та консультацією до вашого лікаря або відповідного фахівця в галузі охорони здоров'я. 

Информація про певні продукти наведені у статті не можуть використовуватися для діагностики, лікування усунення симптомів або запобіганню захворювань.

 

Джерела:

1. Is a widely cultivated culinary-medicinal Royal Sun Agaricus (the Himematsutake Mushroom) indeed Agaricus blazei Murrill? Wasser SP, Didukh MY, de A Amazonas MAL, Nevo E, Stamets P, da Eira AF. Int J Med Mushrooms. 2002;4(4):267–290.

2. Agaricus subrufescens, a cultivated edible and medicinal mushroom, and its synonyms. Kerrigan RW. Mycologia. 2005;97(1):12–24.

3. Agaricus subrufescens: A review. Wisitrassameewong K, Karunarathna SC, Thongklang N, Zhao RL, Callac P, Moukha S, Férandon C, Chukeatirote E, Hyde KD. Saudi J Biol Sci. 2012;19(2):131–146.

4. Use of complementary and alternative medicine by patients with urologic cancer: a prospective study at a single Japanese institution. Yoshinura W, Ueda N, Ichioka K, Matsui Y, Terai A, Arai Y. Support Care Cancer. 2005;13(9):685–690.

5. Uncloaking the mysteries of medicinal mushrooms: the U.S. medicinal mushroom market continues to grow and evolve rapidly but its size still pales in comparison to the rest of the world. Adams C. Nutraceuticals World. October 01, 2008.

6. The medicinal mushroom Agaricus blazei Murrill: Review of literature and Pharmaco-toxicological problems. Firenzuoli F, Gori L, Lombardo G. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(1):3–15.

7. Characterization of chemical composition of Agaricus brasiliensis polysaccharides and its effect on myocardial SOD activity, MDA and caspase-3 level in ischemia-reperfusion rats. Zhang S, He B, Ge J, Zhai C, Liu X, Liu P. Int J Biol Macromol. 2010;46(3):363–366.

8. Structural characterization of a water-soluble β-d-glucan from fruiting bodies of Agaricus blazei Murrill. Dong Q, Yao J, Yang XT, Fang JN. Carbohydr Res. 2007;337(15):1417–1421.

9. Antitumour beta-glucan from the cultured fruit body of Agaricus blazei. Ohno N, Furukawa M, Miura NN, Adachi Y, Motoi M, Yadomae T. Biol Pharm Bull. 2004;24(7):820–828.

10. Tumor-specific cytocidal and immunopotentiating effects of relatively low molecular weight products derived from the basidiomycete Agaricus blazei Murrill. Fujimiya Y, Suzuki Y, Katakura R, and Ebina T. Anticancer Res. 1999;19(1A):113–118.

11. Immunostimulatory activities of a low molecular weight antitumoral polysaccharide isolated from Agaricus blazei Murill (LMPAB) in Sarcoma 180 ascitic tumor-bearing mice. Niu YC, Liu JC, Zhao XM, Su FQ, Cui HX. Pharmazie. 2009;64(7):472–476.

12. Isolation and characterization of polysaccharides from Agaricus blazei Murrill. Gonzaga MLC, Ricardo NMPS, Heatley F, Soares SA. Carbohydr Polym. 2005;60(1):43–49.

13. Antitumor effect of a peptide-glucan preparation extracted from Agaricus blazei in a double-grafted tumor system in mice. Ebina T, and Fujimiya Y. Biotherapy. 1998;11(4):259–265.

14. Fractionation and antitumor activity of the water-insoluble residue of Agaricus blazei fruiting bodies. Kawagishi H, Inagaki R, Kanao T, Mizuno T, Shimura K, Ito H, Hagiwar T, Nakamura T. Carbohydr Res. 1989;186(2):267–273.

15. Oral administration of Agaricus brasiliensis. S. Wasser et al. (Agaricomycetideae) extract downregulates serum immunoglobulin E levels by enhancing Th1 response. Morimoto T, Takagi M, Mizuno M. Int J Med Mushrooms. 2008;10(1):15–24.

16. An extract based on the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill stimulates monocyte-derived dendritic cells to cytokine and chemokine production in vitro. Førland DT, Johnson E, Tryggestad AM, Lyberg T, Hetland G. Cytokine. 2010;49(3):245–250.

17. Effect of an extract based on the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on release of cytokines, chemokines and leukocyte growth factors in human blood ex-vivo and in vivo. Johnson E, Førland DT, Saetre L, Bernardshaw SV, Lyberg T, Hetland G. Scand J Immunol. 2009;69(3):242–250.

18. Peroral effect on tumor progression of soluble β-(1-6)-glucans prepared by acid treatment from Agaricus blazei Murill. Fujiyama Y, Yamomoto H, Noji M, Suzuki I. Int J Med Mushrooms. 2000;2(1):43-49.

19. Structural characterization of beta-glucans of Agaricus brasiliensis in different stages of fruiting body maturity and their use in nutraceutical products. Camelini CM, Maraschin M, de Mendonça MM, Zucco C, Ferreira AG, Tavares LA. Biotechnol Lett. 2005;27(17):1295–1299.

20. Isolation of an antitumor compound (Ergosterol) from Agaricus blazei Murill and its mechanism of action. Takaku T, Kimura Y, Okuda H. J Nutr. 2001;131(5):1409–1413.

21. Suppressing effects of daily oral supplementation of beta-glucan extracted from Agaricus blazei Murill on spontaneous and peritoneal disseminated metastasis in mouse model. Kobayashi H, Yoshida R, Kanada Y, Fukuda Y, Yagyu T, Inagaki K, Kondo T, Kurita N, Suzuki M, Kanayama N, Terao T. J Cancer Res Clin Oncol. 2005;131(8):527–538.

22. Effects of Agaricus brasiliensis mushroom in Walker-256 tumour-bearing rats. Jumes FM, Lugarini D, Pereira AL, de Oliveira A, Christoff Ade O, Linde GA, do Valle JS, Colauto NB, Acco A. Can J Physiol Pharmacol. 2010;88(1):21–27.

23. Inhibitory mechanisms of Agaricus blazei Murill on the growth of prostate cancer in vitro and in vivo. Yu CH, Kan SF, Shu CH, Lu TJ, Sun-Hwang L, Wang PS. J Nutr Biochem. 2009;20(10):753–764.

24. Immunomodulating activity of Agaricus brasiliensis KA21 in mice and in human volunteers. Liu Y, Fukuwatari Y, Okumura K, Takeda K, Ishibashi K, Furukawa M, Ohno N, Mori K, Gao M, Motoi M. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(2):205–219.

25. Natural killer cell activity and quality of life were improved by consumption of a mushroom extract, Agaricus blazei Murill Kyowa, in gynecological cancer patients undergoing chemotherapy. Ahn WS, Kim DJ, Chae GT, Lee JM, Bae SM, Sin JI, Kim YW, Namkoong SE, Lee IP. Int J Gynecol Cancer. 2004;14(4):589–594.

26. Clinical observation on treatment of acute non lymphocytic leukaemia with Agaricus blazei. Tian XH, Liu ZG, Wang J, Ito H, Shimura K, Wang JZ. J Lanzhou Med Coll. 1994;20(3):169–171.

27. Observation on treatment effect of Agaricus blazei against alimentary tract tumour. Wang J, Mao XM, Cheng RZ, Wang JZ, Ito H, Shimura K. Gansu Med J. 1994;13(1):5–6.

28. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation. Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. J Nutr. 2001;131(12):3288–3293.

29. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Chen S, Oh SR, Phung S, Hur G, Ye JJ, Kwok SL, Shrode GE, Belury M, Adams LS, Williams D. Cancer Res. 2006;66(24):12026–12034.

30. Medicinal properties and clinical effects of culinary-medicinal mushroom Agaricus blazei Murrill (Agaricomycetideae) (Review). Mizuno T. Int J Med Mushrooms. 2002;4(4):299–312.

31. Agaricus blazei (Himematsutake) does not alter the development of rat diethylnitrosamine-initiated hepatic preneoplastic foci. Barbisan LF, Spinardi-Barbisan AL, Moreira EL, Salvadori DM, Ribeiro LR, da Eira AF, de Camargo JL. Cancer Sci. 2003;94(2):188–192.

32. Screening for in vitro and in vivo antitumor activities of the mushroom Agaricus blazei. Ziliotto L, Pinheiro F, Barbisan LF, Rodrigues MA. Nutr Cancer. 2009;61(2):245–250.

33. Aqueous extract of culinary-medicinal Royal Sun mushroom, Agaricus brasiliensis S. Wasser et al. (Agaricomycetideae) effects on immunodepression in mice. Fantuzzi E, Anastacio LR, Nicoli JR, de Paula SO, Esteves Arantes RM, da Matta SLP, Vanetti MCD. Int J Med Mushrooms. 2010;12(3):227–234.

34. Variation of the antimutagenicity effects of water extracts of Agaricus blazei Murrill in vitro. Guterrez ZR, Mantovani MS, EiraAF, Ribeiro LR, Jordão BQ. Toxicol In Vitro. 2004;18(3):301–309.

35. Effects of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on immunity, infection and cancer. Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Bernardshaw S, Tryggestad AM, Grinde B. Scand J Immunol. 2008;68(4):363–370.

36. Oral treatment with extract of Agaricus blazei Murill enhanced Th1 response through intestinal epithelial cells and suppressed OVA-sensitized allergy in mice. Bouike G, Nishitani Y, Shiomi H, Yoshida M, Azuma T, Hashimoto T, Kanazawa K, Mizuno M. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011. pii: 532180.

37. An extract of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill can protect against allergy. Ellertsen LK, Hetland G. Clin Mol Allergy. 2009;7:6.

38. The mushroom Agaricus blazei Murill extract normalizes liver function in patients with chronic hepatitis B. Hsu CH, Hwang KC, Chiang YH, Chou P. J Altern Complement Med. 2008;14(3):299–301.

39. Clinical utility of ABCL (Agalicus Mushroom Extract) treatment for C-type hepatitis. Jpn Pharmacol Ther. 2002;30(2):103–107.

40. Observation on the treatment effect of Agaricus blazei to the liver function of chronic hepatitis patients. Wang LR, Feng QR, Xu XY, Ma HL, Wang JZ, Ito H, Shimura K. J Lanzhou Med Coll. 1994;20(1):24–26.

41. Effects of polysaccharide from fruiting bodies of Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, and Phellinus linteus on alcoholic liver injury. Uyanoglu M, Canbek M, van Griensven LJ, Yamac M, Senturk H, Kartkaya K, Oglakcı A, Turgak O, Kanbak G. Int J Food Sci Nutr. 2014;65(4):482–488.

42. Medical mushrooms used for biochemical failure after radical treatment for prostate cancer: an open-label study. Yoshimura K, Kamoto T, Ogawa O, Matsui S, Tsuchiya N, Tada H, Murata K, Yoshimura K, Habuchi T, Fukushima M. Int J Urol. 2010;17(6):548–554.

43. Phase I clinical study of the dietary supplement, Agaricus blazei Murill, in cancer patients in remission. Ohno S, Sumiyoshi Y, Hashine K, Shirato A, Kyo S, Inoue M. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:192381.

44. Safety study of culinary-medicinal Royal Sun Agaricus, Agaricus brasiliensis S. Wasser et al. KA21 (higher Basidiomycetes) assessed by prokaryotic as well as eukaryotic systems. Motoi M, Ohno N. Int J Med Mushrooms. 2012;14(2):135–148.

45. Royal sun medicinal mushroom, Agaricus brasiliensis Ka21 (higher Basidiomycetes), as a functional food in humans. Yamanaka D, Liu Y, Motoi M, Ohno N. Int J Med Mushrooms. 2013;15(4):335–343.

46. Pro-inflammatory effects of the mushroom Agaricus blazei and its consequences on atherosclerosis development. Gonçalves JL, Roma EH, Gomes-Santos AC, Aguilar EC, Cisalpino D, Fernandes LR, Vieira AT, Oliveira DR, Cardoso VN, Teixeira MM, Alvarez-Leite JI. Eur J Nutr. 2012;51(8):927–937.

47. Agaricus blazei Murrill and inflammatory mediators in elderly women: a randomized clinical trial. Lima CU, Souza VC, Morita MC, Chiarello MD, Karnikowski MG. Scand J Immunol. 2012;75(3):336–341.

48. An alternative medicine, Agaricus blazei, may have induced severe hepatic dysfunction in cancer patients. Mukai H, Watanabe T, Ando M, Katsumata N. Jpn J Clin Oncol. 2006;36(12):808–810.

49. Cheilitis due to Agaricus blazei Murill mushroom extract. Suehiro M, Katoh N, Kishimoto S. Contact Dermatitis. 2007;56(5):293–294.

50. Antioxidant Action of an Aqueous Extract of Royal Sun Medicinal Mushroom, Agaricus brasiliensis (Agaricomycetes), in Rats with Adjuvant-Induced Arthritis. Aline Cristine da Silva de Souza et al., International Journal of Medicinal Mushrooms, 2018

51. Antidepressant Effect of Water Extract of Royal Sun Medicinal Mushroom, Agaricus brasiliensis (Agaricomycetes), in Mice Exposed to Chronic Unpredictable Mild Stress. Yizhou Xin, Xiaoli Zhang, Ying Zhang, International Journal of Medicinal Mushrooms, Vol.24, 2022, issue 4 

 

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.