Meйтаке чим корисний?

Назва гриба Мейтаке у перекладі з японської звучить як «танцюючий гриб». І справді, капелюшок гриба нагадує волани, що здіймаються в танці. У грибних довідниках він величається Grifola frondoza (грифола кучерява). Кучерявість цього гриба відзначили і китайці, назвавши його баранчиком.

Мейтаке дуже популярний в Японії та Китаї як кулінарний та лікарський гриб вже багато століть. Його промислове вирощування почалось в Японії лише з середини 1980-х років і зараз доступне в багатьох країнах. Хоча вже з 1960-х років почались дослідження його біоактивних компонентів і ось що відомо на сьогодняшній день:

• Мейтаке містить вітамін D2 і велику кількість вітамінів B-комплексу. Також цей гриб має ≈ 40% корисного білка, >15% клітковини, 8% жирів і 9% мінералів. Плодові тіла містять ≈ 20 % бета-глюканів. 

• проведені дослідження виявили у Мейтаке бета-глюкан під назвою грифолан. Він має імуномодулюючу та протипухлинну дію.

• гриб містить тритерпенові кислоти, які розчиняють жири. Це сприяє очищенню судин, що значно покращує кровотік та знижує артеріальний тиск, а заодно і навантаження на серце;

• Мейтаке має стероїдні сполуки. Вони значною мірою впливають на покращення гормонального фону. Будь-які гормони, які виробляються нашим організмом, мають стероїдну природу. Тому ці гриби допомагають жінкам упоратися з негативними проявами ПМС, а також з припливами в клімактеричний період;

• виявлені також амінокислоти, які є своєрідними будівельниками клітин, а також перешкоджають мутаціям молекул ДНК. В умовах підвищеної радіації через техногенні катастрофи та озонові діри в атмосфері, такий захист точно не буде зайвим.

Мейтаке для імунітету

Цей гриб також стимулює кістковий мозок виробляти еритроцити, коли їх не вистачає (при анемії), і лейкоцити, коли їх не вистачає (при лейкопенії). Він має два чудових ефекту в кишечнику: перший - це травний імпульс, який посилює роботу травних ферментів, і другий - протизапальний ефект. З цієї причини він корисний при харчовій непереносимості, яка часто викликає біль і діарею, а також при хворобі Крона. Нарешті, як і більшість інших грибів, він має важливі імуностимулюючі властивості, а також чудові протизапальні та знеболюючі ефекти, корисні при будь-яких видах болю, від мігрені до кістково-суглобового болю.

Мейтаке при онкології

Як і в інших основних лікарських грибах, таких як Lentinula edodes (Шиїтаке) і Trametes versicolor (Coriolus Траметес різнобарвний), було показано, що полісахариди є основними активними компонентами Grifola frondosa, а кілька фракцій бета-глюкану, гетерополісахариду та протеоглікану були виділені з потужною імуномодулюючую дією.

Більшість клінічних досліджень була проведена групою дослідників у Японії, спочатку використовуючи MD-фракцію разом із порошкоподібним плодовим тілом.

Що таке «MD-фракція», екстракту Майтаке?

MD-фракція була відкрита під час дослідження, проведеного почесним професором Нанба з Фармацевтичного університету Кобе в 1985 році.

Всього було досліджено 36 видів лікарських грибів на потенційну протиракову дію їх полісахаридів, причому найсильніший ефект продемонстрував Майтаке.

Полісахариди бета-глюкани з Мейтаке були очищені на кілька фракцій, названих A, B, C і D, у порядку їх вилучення. Остання отримана «Д-фракція» показала потужні протипухлинні властивості. Ця екстракція була названа «МД-фракцією», де М означає Мейтаке.

MD-фракція це бета-глюкан який має особливу молекулярну структуру, якої немає в інших типах грибів, і вважається, що він демонструє сильніший імунний ефект, ніж інші гриби. Деякі потенційні переваги MD-фракції для здоров’я, пов’язані з імунною системою, включають пригнічення росту раку та метастазування , профілактика захворювань і збереження здоров'я.

Результати, отримані після з’ясування структури цих речовин і механізмів їх роботи, були опубліковані в спеціалізованих наукових журналах і привернули увагу всього світу після представлення на наукових конференціях і запрошених лекціях не тільки в Японії, а й у США, Німеччині, Італії, Півдні Кореї та Китаю.

Фаза II клінічних випробувань MD-фракції була проведена в Sloan-Kettering Cancer Center за фінансової підтримки уряду США, і її ефективність була перевірена.

У статті доктора Хіроакі Нанба за 1997 рік повідомляється про переваги MD-фракції, що приймаються разом із порошком з плодового тіла Майтаке. У ряді стадій III-IV раку виявилась збільшення користі хіміотерапії на додаткові 2-28%.

Наступна стаття доктора Нанба повідомила про вражаючі результати для MD-фракції та цілого порошку плодового тіла Мейтаке у хворих на рак, які припинили хіміотерапію через побічні ефекти. Покращення стану відбулось у 7 з 12 пацієнтів з раком печінки, 11 з 16 пацієнтів з раком молочної залози та 5 з 8 пацієнтів з раком легенів разом зі збільшенням IL-2 (основного цитокіну Th1) і CD4+.

Подальші дослідження підтвердили полегшення побічних ефектів від хіміотерапії, включаючи втрату апетиту, блювоту, нудоту, випадання волосся та лейкопенію, а також синергію між D-фракцією та вітаміном С.

Регуляція мікробіому

В останні роки все більше досліджень пояснюють або пов’язують здоров’я та терапевтичні ефекти полісахаридів Мейтаке з їхньою здатністю змінювати кишкову мікробіоту, мікроорганізми, які відіграють важливу роль у здоров’ї та захворюваннях людини. Зокрема, кишкова мікробіота відіграє важливу роль у підтримці імунного гомеостазу, що може бути пов’язане з протипухлинною дією полісахаридів.

Також було припущено, що регуляція складу мікробіоти кишечника за допомогою полісахаридів Мейтаке сприяє лікуванню метаболічних розладів, таких як неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) і діабет, що вказує на їх потенціал для запобіганню або при лікуванні гіперглікемії і гіперліпідемія.

Мейтаке для схуднення

Кажуть, що японські гейші обов'язково мали у своєму арсеналі порошок Мейтаке, аби не набирати зайві кілограми. Секрет витонченої фігури приховує особливий склад гриба.

Мейтаке сприяє схудненню, оскільки допомагає позбутися накопиченого жиру за допомогою двох механізмів: з одного боку, жир використовується більше (ефект спалювання жиру), (Jung et al., 2004), а з іншого, він не накопичується. Ці два механізми також сприяють зниженню апетиту, тому Мейтаке є такою безцінною підтримкою під час дієти.

Мейтаке при цукровому діабеті

Було виявлено що Мейтаке зменшує гіперглікемію (високий рівень цукру в крові) і резистентність до інсуліну, переддіабетичний стан, при якому рецептори інсуліну, що розташовані в різних частинах тіла (печінка, м’язи, мозок), менш чутливі. Діабет – це захворювання, що характеризується гіперглікемією, браком енергії та поганою регуляцією інсуліну, гормону, який дозволяє цукру в крові проникати в клітини.

У невеликих клінічних дослідженнях було повідомлено, що екстракт полісахаридів з Мейтаке (доза невідома) контролює рівень цукру в крові в одного пацієнта та знижує рівень цукру в крові на 30% у 4 інших пацієнтів. Також при включенні бета-глюканів Мейтаке (150 мг/ день) в йогурті призвело до значного поліпшення рівня глюкози в крові у 20 пацієнтів з діабетом II типу

Мейтке при синдромі полікістозних яєчників (СПКЯ)

У більшості випадків СПКЯ пов’язаний з деяким рівнем резистентності до інсуліну, і екстракт полісахаридів Мейтаке також є перспективними агентами для полегшення цього захворювання.

В одному японському дослідженні овуляція спостерігалася у 20 із 26 жінок, які отримували екстракт полісахаридів Мейтаке, і у 6 із 8 жінок, у яких не відбулася овуляція після лікування кломіфен цитратом, це сталося після введення екстракту Мейтаке. Крім того, всі 3 жінки, які виявили бажання завагітніти, змогли це зробити

 

Застереження:

Ця стаття не є рекомендацією з лікування, встановлення діагнозу або медичної консультації. Вміст носить суто інформативний характер. Зверніться за роз'ясненнями та консультацією до вашого лікаря або відповідного фахівця в галузі охорони здоров'я. 

Інформація про певні продукти наведені у ній не можуть використовуватися для діагностики, лікування усунення симптомів або запобіганню захворювань.

 

Джерела:

1. A polysaccharide extracted from Grifola frondosa enhances the anti-tumour activity of bone marrow-derived dendritic cell- based immunotherapy against murine colon cancer. Masuda Y, Ito K, Konishi M, Nanba H. Cancer Immunol Immunother. 2010.

2. Maitake extracts and their therapeutic potential - A review. Mayell M. Alt Med Rev, 2001;

3. Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) S.F. Gray (Maitake Mushroom): medicinal properties, active compounds, and biotechnological cultivation. Boh B, Berovic M.M. Int J Med Mushr. 2007;

4. Anti tumour activity of orally administered d-fraction from Maitake (Grifola frondosa). Nanba H. J Naturopathic Medicine. 1993;

5. Oral administration of soluble p-glucans extracted from Grifolafrondosa induces systemic antitumor immune response and decreases immunosuppression in tumor-bearing mice. Masuda Y, Inoue H, Ohta H, Miyake A, Konishi M, Nanba H. Int J Cancer. 2013 Jul;

6. Maitake D-fraction: healing and preventive potential for cancer. Nanba H. J Orthomolecular Med. 1997;12:43-49. Kuroda H. Chen Pharm Bull. 1988;

8. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifolafrondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids in spontaneously hypertensive rats. Kabir Y, Yamaguchi M, Kimua S. J Nutr Sci Vitaminol. 1987;

9. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). Kabir Y, Kimura S. J Nutr Sci Vitaminol. 1989;

 

 

 

 

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.