Грибні полісахариди та бета-глюкани

Чим особливі грибні полісахариди та бета-глюкани?

Ці молекули є надзвичайно корисними, оскільки вони зміцнюють імунну систему завдяки своїм властивостям, виявляючи ефективність при багатьох захворюваннях, від запалення до аутоімунних захворювань.

Крім того, залежно від виду, вони здатні регенерувати слизову оболонку шлунка при гастриті та виразці, знищувати Helicobacter pylori (бактерії, які можуть викликати захворювання шлунка), покращувати утилізацію глюкози в тканинах та/або знижувати рівень цукру в крові.

На бета-глюкани припадає половина імуностимулюючої сили грибів.

Щоб зрозуміти важливість цієї потужної характеристики, варто зазначити, що єдиною рослиною, яка схожа на гриби за вмістом бета-глюканів (хоча містить менше, приблизно вдвічі), є Алое деревовидне, якому приписують значну протиракову дію завдяки присутність цих молекул. Однак ця рослина не містить терпенів або сотень інших активних інгредієнтів, присутніх у грибах, які також ефективні для всіх інших функцій. Набагато менша кількість бета-глюканів міститься в деяких зернових, наприклад у вівсі або солоді. 

Полісахариди що це?

Полісахариди або полімери цукрів належать до структурно різноманітного класу макромолекул, полімерів моносахаридних залишків, з’єднаних один з одним глікозидними зв’язками. 

Глікозидний зв'язок — певний вид хімічного зв'язку, що сполучає молекулу вуглеводу (цукру) із молекулою спирту, який також може бути іншим вуглеводом. 

Глюкани

Глюкани – це полісахариди, які складаються тільки з молекул глюкози.

Найвідомішими є основні типи глюканів – альфа та бета (α- та β-глюкани). Вони відрізняються між собою принципом сполуки молекул глюкози.

Наприклад крохмаль – найбільш відомий альфа глюкан (містить альфа (1 – 4) зв’язок) і целюлоза – бета глюкан, який містить бета (1 – 4) зв’язок. Номер вказує на місце з'єднання однієї молекули з іншою. 

Дослідження показали що саме бета-глюкани зі зв'язками бета (1-3) та бета (1-6) мають імуностимулюючі, противірусні та протипухлинні властивості

Лікарські гриби здебільшого мають бета (1-3) та бета (1-6) зв’язки, хоча також дуже часто сполучаються з іншими молекулами. Аналіз сирих фракцій полісахаридів з грибів також показує, що всі вони мають певний рівень зв’язаного білкового компонента. 

Бета-глюкани для імунітету

Потрапляючи в організм людини, основний ефект ß-глюканів, здається, полягає в активації імунної відповіді, яка сповіщає імунну систему про наявність патогенів.

Це призводить до активації еволюційних та природних механізмів імунної системи. 

Більшість ß-глюканів не перетравлюютья у шлунку, а захоплюються макрофагами, в кишечнику, а потім транспортуються до кісткового мозку та ендотеліальної ретикулярної системи. Менші фрагменти ß-глюканів згодом вивільняються макрофагами та поглинаються іншими імунними клітинами, що призводить до різноманітних імунних відповідей.

Ці процеси стимулюють пильність імунної системи, щоб атакувати віруси, аномальні клітини і, звичайно, патогенні гриби та бактерії. 

Основні властивості бета-глюканів з лікарських грибів:

- стимулюють вроджені та набуті реакції імунітету

- посилують виробництво імунокомпетентних клітин

- підвищують їх функціональні можливості

- допомогають їм розпізнати та вбити ракові клітини

- захистити імунну систему від ослаблення та ін.

 

Бета-глюкани при онкології

Лентинан, бета-глюкан виділений з гриба Шиїтаке та офіційний протипухлинний препарат у Японії з 1985 року, є хорошим прикладом того, як працює більшість бета-глюканів. 

Хоча лентинан не токсичний для ракових клітин, він модулює імунну систему, тому вона є більш агресивною та ефективною проти них. Лентинан покращує виробництво речовини, що зміцнюють імунітет:

- Антитіла

- цитокіни (інтерферони та інтерлейкіни, особливо IL-1)

також посилює діяльність:

- природні клітини-кілери (NK-клітини)

- цитотоксичні макрофаги

- цитотоксичні та хелперні Т-лімфоцити

- класичний і альтернативний шляхи комплементу (гуморальний імунітет)

- пригнічує створення речовин, що послаблюють імунітет (імуносупресори).

В кінці 60-х років ХХ ст японський вчений, доктор Горо Чихара (Goro Chihara), був одним із перших дослідників, які повідомили про протипухлинні властивості лентинану. Спочатку його ефект перевіряли за допомогою саркоми 180, трансплантованої мишам CD-l/ICD (Chihara та ін. 1969, 1970). Пізніше лентинан продемонстрував помітну протипухлинну активність не тільки проти алогенних пухлин, але й проти різних синергічних і автохтонних пухлин (Hamuro and Chihara 1985). Ін'єкції лентинану мишам викликали або зменшення розміру пухлини на 80%, або повну регресію у більшості досліджуваних тварин (Chihara 1981). Потім було проведено ряд клінічних випробувань. Серед перших з них було подальше рандомізоване контрольне дослідження за участю пацієнтів фази 3 із прогресуючим і рецидивуючим раком шлунка (Wasser and Weis 1999; Ikekawa 2001). Терапія лентинаном показала дуже хороші результати щодо продовження тривалості життя пацієнтів і не мала токсичних побічних ефектів. Подібні результати були отримані у пацієнтів з колоректальним раком і раком молочної залози.

Бета-глюкани та віруси

Окрім раку виявилось що бета-глюкани мають вплив на противірусну активність імунітету.

Доктор Тадао Аокі випадково виявив, що лентинан, який вже використовувався для лікування раку, також пригнічує ВІЛ. 

Цьому передував випадок з його клінічної практики.

У 1983 році доктор Тадао Аокі повідомив про випадок з ВІЛ інфікованою 57-річною жінкою, яку лікували лентинаном. Жінка була хворою на рак молочної залози, та ймовірно, була інфікована ВІЛ через переливання крові під час операції. У той час вона лікувалася лентинаном від раку. Після 5-місячного лікування вона стала ВІЛ-негативною, кількість Т-хелперних лімфоцитів (CD4 Т-клітин) значно покращилася, а активність природних кілерів (NK) зросла з 36% до 80,8%. Через три роки вона все ще була здорова і не потребувала подальшого лікування.

Доктор Аокі описав противірусну дію лентинану на ВІЛ-інфікованих пацієнтів на 3-й Міжнародній конференції з імунофармакології у Флоренції, Італія, у 1985 році. Він підкреслив, що пацієнти часто відчували покращення вже через 2 тижні лікування. Проте симптоми майже завжди повертаються, якщо лентинан використовується менше 6 місяців.

Наприкінці 1980-х Точікура, Накасіма та Ямамото з Університету Ямагуті знайшли ефективні засоби проти чотирьох штамів ВІЛ-1 та одного штаму ВІЛ-2. Вони виявили, що сульфат лентинану блокує передачу ВІЛ-інфекції між клітинами на 85,9% – 96,9%.

Подібні Лентинану полісахариди бета-глюкани знайдені у багатьох лікарських грибах.

Лікарський гриб Trametes versicolor (= Coriolus versicolor,  Turkey tail) містить активну сполуку PSK полісахарид крестин, яка окрім протидії раку блокує передачу інфекції вірусу від клітини до клітини, запобігає адгезії вірусу до лімфоцитів і стимулює вироблення інтерферону.

Бета-глюкани для кишкового мікробіому

Останні дослідження вказують на те, що грибні полісахариди мають пребіотичний ефект на мікробіом кишечника зі збільшенням видів Bifidobacterium і Lactobacillus і зменшенням видів Clostridium, Staphylococcus і Enterococcus разом із збільшенням концентрації органічних кислот (лактату та коротколанцюгових жирних кислот), зниженням рН і підвищена активність P-галактозидази та P-глюкозидази, і було припущено, що цей ефект також може сприяти їхній різноманітній користі для здоров’я.

 

Бета-глюкани в плодових тілах

Багато досліджень показують, що плодові тіла у великій кількості виробляють ключові імуномодулюючі грибкові бета-глюкани, а також терпени, фенольні сполуки та інші біоактивні сполуки. Однак це залежить від виду та субстрату, на якому він був вирощений.

Деревні види, такі як Траметес, зазвичай мають більше бета-глюканів у плодовому тілі, ніж у міцелії. 

 

Як дістати бета-глюкани з грибів

Бета-глюкани в клітинних стінках грибів тісно пов'язані з міцним аміно-глюкозним полімером під назвою хітин (який також міститься в панцирах ракоподібних і комах). Ці зв’язки мають бути розірвані під дією високої температури, щоб зробити бета-глюкани більш розчинними та біодоступними, коли вони проходять через наш травний тракт, де вони взаємодіють зі спеціалізованими імунними тканинами і поглинаються великими імунними клітинами, які називаються макрофагами. Лише близько 20 відсотків бета-глюканів є розчинними без значного нагрівання. Коли гриби або грибний порошок нагріваються — готуються на пару, варяться на повільному вогні або варяться — деякі зв’язки хітин-глюкан розриваються, що робить їх більш розчинними у воді та біодоступними в кишечнику. 

 

ВМІСТ І ВИМІРЮВАННЯ БЕТА-ГЛЮКАНІВ У ГРИБАХ

Споживачам може бути важко визначити кількість крохмалю та бета-глюканів у продукті, який вони купують. Деякі виробники маркують свою продукцію гарантованим відсотком полісахаридів.

Проблема полягає в тому, що термін полісахариди може означати целюлозу, крохмаль, бета-глюкани, хітин або будь-які інші полімери, що містять цукор або похідні цукру, які містять глюкозу.

Продукт може складатися з 60% крохмалю, 10% хітину і лише 5% бета-глюканів, а напис на упаковці говоритиме про 75% полісахаридів. Це може ввести в оману деяких споживачів. Крохмаль або целюлоза не мають імуностимулюючі, противірусні чи протипухлинні властивості. Тому краще шукати продукт із позначеним умістом саме грибних бета-глюканів.

Коли ви купуєте продукт, який містить від 10 до 30% бета-глюканів, ви можете бути впевнені, що отримаєте саме імунологічну активність.

Методика вимірювання Megazyme

Існує один підтверджений метод, який широко використовується в дослідницьких лабораторіях по всьому світу для точного визначення вмісту альфа-глюкану або крохмалю в продукті, а також вмісту бета-глюкану. Це метод Megazyme. Megazyme – компанія в Ірландії, яка виробляє набори для вимірювання харчових компонентів, таких як крохмаль, глюкани, глюкоза та інші цукри та полімери. 

❗ Грибні порошки та екстракти Fungipapa пройшли вимірювання бета-глюканів сполук саме за цим методом.

Застереження

Ця стаття не є рекомендацією з лікування, встановлення діагнозу або медичної консультації. Вміст носить суто інформативний характер. Зверніться за роз'ясненнями та консультацією до вашого лікаря або відповідного фахівця в галузі охорони здоров'я. 

Інформація про певні продукти наведені у ній не можуть використовуватися для діагностики, лікування усунення симптомів або запобіганню захворювань.

Джерела:

1. Shiitake (Lentinus edodes). Wasser SP. In: Encyclopedia of Dietary Supplements. New York : Marcel Dekker, 2005. pp. 653–664.

2. Nationwide survey on complementary and alternative medicine in cancer patients in Japan. Hyodo I, Amano N, Eguchi K, Narabayashi M, Imanishi J, Hirai M, Nakano T, Takashima S. J Clin Oncol. 2005;23(12):2645–2654.

3. Lentin, a novel and potent antifungal protein from shitake mushroom with inhibitory effects on activity of human immuno-deficiency virus-1 reverse transcriptase and proliferation of leukaemia cells. Ngai PH, Ng TB. Life Sci. 2003;73(26):3363–3374.

4. Individual patient based meta-analysis of lentinan for unresectable/recurrent gastric cancer. Oba K, Kobayashi M, Matsui T, Kodera Y, Sakamoto J. Anticancer Res. 2009;29(7):2739–2745.

5. Effects of lentinan in advanced or recurrent cases of gastric, colorectal, and breast cancer. Taguchi T. Gan To Kagaku Ryoho. 1983;10(2 Pt 2):387–393.

6. Combination therapy with lentinan improves outcomes in patients with esophageal carcinoma. Wang JL, Bi Z, Zou JW, Gu XM. Mol Med Rep. 2012;5(3):745–748.

7. Effect of lentinan for advanced prostate carcinoma. Tari K, Satake I, Nakagomi K, Ozawa K, Oowada F, HigashiY, Negishi T, Yamada T, Saito H, Yoshida K. Hinyokika Kiyo. 1994;40(2):119–123.

8. Inhibition of human colon carcinoma development by lentinan from shiitake mushrooms (Lentinus edodes). Ng ML, Yap AT. J Altern Complement Med. 2002;8(5):581–589.

9. The medicinal benefits of Lentinan (β-1, 3-D glucan) from Lentinus edodes (Berk.) singer (Shiitake Mushroom) through oral administration. Yap AT, Ng MH. Int J Med Mushrooms. 2005;7(12):175–192.

10. Immunomodulatory and anticancer effects of active hemicellulose compound (AHCC). Ghoneum MH, Wimbley M, Salem FB, McKlain A, Atallah N, Gill G. Int J Immunotherapy. 1995;11(1):23–28.

11. Prognostic improvement of patients with advanced liver cancer after active hexose correlated compound (AHCC) treatment. Cowawintaweewat S, Manoromana S, Sriplung H, Khuhaprema T, Tongtawe P, Tapchaisri P, Chaicumpa W. Asian Pac J Allergy Immunol. 2006;24(1):33–45.

12. Active hexose correlated compound enhances tumor surveillance through regulating both innate and adaptive immune responses. Gao Y, Zhang D, Sun B, Fujii H, Kosuna K, Yin Z. Cancer Immunol Immunother. 2006;55(10):1258–1266.

13. Dramatic prostate-specific antigen response with activated hemicellulose compound in metastatic castration-resistant prostate cancer. Turner J, Chaudhary U. Anticancer Drugs. 2009;20(3):215–216.

 

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.